sobota, 30 maja 2015

Spaghetti z kurczakiem i warzywami w sosie chili

Jako wielka fanka dań z makaronem lubię chyba wszystkie wariacje na ten temat. Dziś przedstawiam w miarę niedawno odkryty przepis, swego rodzaju połączenie kuchni włoskiej i azjatyckiej. 




Co potrzebne?
  • ok. 500 g piersi z kurczaka
  • 250 g makaronu spaghetti 
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 papryki (w różnych kolorach)
  • 1 cebula
  • sos słodki chili Tao Tao 
  • przyprawy wedle uznania 

Co robimy? 
Najpierw kroimy kurczaka w kostkę, przyprawiamy go tak jak lubimy. Mój standardowy zestaw przypraw do kurczaka to curry, kurkuma, zioła prowansalskie, pieprz cayenne (chili), czasem bazylia. Przyprawione mięso odstawiam na jakiś czas do lodówki. Kiedy już zabieramy się za gotowanie, polecam na początku wstawić wodę na makaron. Potem wrzucamy mięso na patelnię, jak będzie już prawie całkowicie usmażone, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Niech się razem to trochę podsmaży, aż kurczak będzie gotowy, wtedy dodajemy kukurydzę oraz pokrojoną w paski lub kostkę paprykę. Wszytko razem dusimy pod przykryciem ok. 15 min. Następnie dodajemy sos i mieszamy aż wszystko się połączy. W między czasie powinien już się nam ugotować makaron, odcedzamy go, wrzucamy do dużego garnka lub innego naczynia, wlewamy gotowy sos warzywno-mięsny i mieszamy. Teraz nie pozostaje nam nic innego niż zabrać się za jedzenie :) 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz