wtorek, 2 czerwca 2015

Murzynek, czyli najprostsze ciasto świata

Dzisiaj zaprezentuję mojego ciastowego faworyta - murzynka. Pierwsze ciasto jakie nauczyłam się robić, co za tym idzie, najłatwiejsze do wykonania. Myślę, że w parze z najzwyklejszym biszkoptem tworzą klasykę, którą każdy powinien znać i umieć wykonać. Murzynek to ciasto, które zawsze się udaje, wszystkim smakuje i szybko znika. 



Co potrzebne? 
  • kostka masła
  • 1,5 szklanki cukru
  • 4 duże łyżki kakao
  •  0,5 szklanki wody
  • rumowy aromat do ciasta
  • 2 szklanki mąki
  • 4 jajka
  •  2 łyżeczki proszku do pieczenia 
Co robimy?
W garnku roztapiamy masło, dodajemy cukier, wodę i kakao, mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Następnie odstawiamy do wystygnięcia. Gdy masa nie jest już gorąca, dodajemy pozostałe składniki i miksujemy wszystko aż do uzyskania jednolitej konsystencji ciasta. Murzynka pieczemy ok. 50 min w temp. 180°C. Na koniec ciasto można posypać cukrem pudrem albo polać polewą. 

3 komentarze:

  1. Mój ulubieniec, jeśli chodzi o pieczenie. Uwielbiam :)
    Mysloksztalt.blog.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam, może wypróbuje Twojego przepisu <3

    OdpowiedzUsuń